- Seviye yapısının sağlanması: Temel, yapıya zemin üzerinde durma yeteneği verir. Temel yatağı sağlam olmazsa yıkılmaya mahkumdur. Temel ne kadar güçlü olursa, yapı o kadar sağlam olur.
- Yapının dağıtma ağırlığı: Temel, inşaatın ağırlığını, altındaki zeminde aşırı yüklenmeye neden olmayacak şekilde eşit olmayan oturma olasılığı olacak şekilde geniş bir alana yayar. Bu nedenle, yükün üniform bir şekilde dağıtılması gerekir.
- Doğal afetlere karşı destekleyici yapı: Temel, binanın zeminle temas halinde olan kısmı olduğu için doğal afet sırasında hasara karşı en savunmasızdır. Bir deprem sırasında yer sallandığında veya bir kasırga sırasında şiddetli rüzgarlar estiğinde, bu zamanlarda temelin yapıyı sabitleyebilmesi gerekir.
- Yanal hareketlerin önlenmesi: Temel, yapının dayanması için sabit bir temel oluşturarak yanal hareketi engeller. Temel, yapının bir yandan diğer yana hareket etmesini ve ayrıca yukarı ve aşağı kaymasını engeller.
Çevrenizdeki o devasa binalara bakarken Kuyu temel nedir merak ettiniz mi? O zaman doğru yere geldiniz. Burada Kuyu temelin ne olduğunu, Kuyu temelin amaçlarını, fonksiyonlarını ve gerekliliklerini açıklayacağız.
Kuyu temel nedir?
Tanım: Binanın toprakla doğrudan temas halinde olan, üzerine bir yapının dayandığı veya ayakta durduğu en alt bölümü temel olarak adlandırılır. Temelin temelidir, böylece yük inşa edilen binadan toprağa aktarılır.
Temelin üzerine inşa edileceği zemin, yapının ağırlığını taşıyabilecek kapasitede olmalıdır. Bu nedenle, herhangi bir yerde bir şey inşa etmeyi düşünürken temelin en hayati bileşenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bir temel yatağı, üzerine inşa edileceği bir zemindir. Binanın temeli sağlam veya toprakla uyumlu olmadığında, özellikle deprem gibi doğal afetlerde yıkılma olasılığı çok yüksektir.
Kuyu temelin Amaçları
Şimdi gelelim Kuyu temelin asıl amaçlarına.